Porady dietetyka

Znaczenie diety w chorobie Hashimoto.

Przewlekłe autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy zwane chorobą Hashimoto to jedna z najczęściej spotykanych chorób gruczołu tarczowego. 

Jej nazwa wzięła się od nazwiska japońskiego lekarza – doktora Hakaru Hashimoto, który na początku XX wieku jako pierwszy opisał jej objawy
i obraz kliniczny.

U podłoża choroby Hashimoto leży niewłaściwie funkcjonujący układ odpornościowy, który z niewiadomych przyczyn zaczyna produkować przeciwciała skierowane przeciwko komórkom tarczycy, niszcząc ten narząd i prowadząc do niedoczynności.

Pomimo, że choroba dotyczy jednego narządu, jej objawy mogą manifestować się praktycznie w całym ciele.

Do najczęściej obserwowanych symptomów należą:

  • przyrost masy ciała
  • uczucie przewlekłego zmęczenia
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia miesiączkowania
  • trudności z  zajściem w ciążę
  • stany depresyjne i lękowe
  • zaburzenia libido
  • osłabienie pamięci i koncentracji
  • zaburzenia ze strony układu odpornościowego np. zaparcia

Diagnostyka opiera się na wykonaniu badań laboratoryjnych krwi – oznaczeniu TSH, fT3, fT4, poziomu przeciwciał anty TPO i anty TG, a także badania USG gruczołu tarczowego.

Trzeba pamiętać, że choroba Hashimoto, tak jak wszystkie choroby autoimmunizacyjne jest nieuleczalna, jednak odpowiednia współpraca lekarza, pacjenta i DIETETYKA daje spore szanse remisji (czyli zaleczenia, zminimalizowania objawów) i znacznej poprawy stanu zdrowia.

W dietoterapii choroby Hashimoto zastosowanie ma dieta przeciwzapalna, bogata w witaminy, makro i mikroelementy. 

Do rzeczy !

PRODUKTY O DZIAŁANIU PRZECIWZAPALNYM:

  • orzechy jako źródło kwasów omega 3 o działaniu przeciwzapalnym
  • warzywa, szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), warzywa kapustne – zawierają flawonoidy i karotenoidy – silne antyoksydanty
  • owoce
  • makarony  np. z mąki razowej, makaron ryżowy, gryczany, żytni
  • nasiona roślin strączkowych
  • ziarna, w tym kasze z różnych gatunków zbóż, płatki zbożowe – jako źródło błonnika, witamin i składników mineralnych
  • zdrowe tłuszcze:  wspomniane orzechy, pestki, nasiona chia, awokado, ryby i owoce morza, oleje roślinne
  • herbata zwłaszcza zielona i biała
  • sery , wysokiej jakości nabiał, drób, oraz jaja jako źródło pełnowartościowego białka
  • zioła i przyprawy mające ogromny potencjał przeciwzapalny: cynamon, imbir, kurkuma, tymianek, bazylia, szałwia, pieprz, chilli

PRODUKTY O DZIAŁANIU PROZAPALNYM

:

  • sól
  • słodzone napoje i soki
  • białe pieczywo, „biały” makaron i inne produkty z mąki pszennej
    oczyszczonej
  • słodycze
  • fast foody i słone przekąski
  • wysokoprocentowe alkohole 

SUPLEMENTACJA U PACJENTÓW Z CHOROBĄ HASHIMOTO:

Czasami zachodzi potrzeba wzbogacenia diety w niektóre składniki pokarmowe, mikroelementy i witaminy.

Najczęściej stosowane suplementy to:

  • witamina D3 –  dawka dopasowana do poziomu tej witaminy we krwi
  • witamina C
  • kompleks witamin z grupy B
  • selen
  • cynk
  • kwas foliowy
  • probiotyki

Warto zaznaczyć, że u pacjentów z chorobą Hashimoto bardzo często współistnieją alergie i nietolerancje pokarmowe. Spora część pacjentów cierpi na nietolerancję glutenu, laktozy oraz soi.

Dietę eliminacyjną stosuje się tylko w przypadku potwierdzenia alergii
i nietolerancji wynikami badań laboratoryjnych.

Należy pamiętać, że choroba Hashimoto to nie „wyrok”.  Pacjent, który jest dobrze prowadzony przez lekarza endokrynologa oraz dietetyka ma ogromne szanse na wprowadzenie choroby w stan remisji, normalne funkcjonowanie bez dokuczliwych objawów i utrzymanie prawidłowej masy ciała.