Przewlekłe autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy zwane chorobą Hashimoto to jedna z najczęściej spotykanych chorób gruczołu tarczowego.
Jej nazwa wzięła się od nazwiska japońskiego lekarza – doktora Hakaru Hashimoto, który na początku XX wieku jako pierwszy opisał jej objawy
i obraz kliniczny.
U podłoża choroby Hashimoto leży niewłaściwie funkcjonujący układ odpornościowy, który z niewiadomych przyczyn zaczyna produkować przeciwciała skierowane przeciwko komórkom tarczycy, niszcząc ten narząd i prowadząc do niedoczynności.
Pomimo, że choroba dotyczy jednego narządu, jej objawy mogą manifestować się praktycznie w całym ciele.
Do najczęściej obserwowanych symptomów należą:
- przyrost masy ciała
- uczucie przewlekłego zmęczenia
- wypadanie włosów
- zaburzenia miesiączkowania
- trudności z zajściem w ciążę
- stany depresyjne i lękowe
- zaburzenia libido
- osłabienie pamięci i koncentracji
- zaburzenia ze strony układu odpornościowego np. zaparcia
Diagnostyka opiera się na wykonaniu badań laboratoryjnych krwi – oznaczeniu TSH, fT3, fT4, poziomu przeciwciał anty TPO i anty TG, a także badania USG gruczołu tarczowego.
Trzeba pamiętać, że choroba Hashimoto, tak jak wszystkie choroby autoimmunizacyjne jest nieuleczalna, jednak odpowiednia współpraca lekarza, pacjenta i DIETETYKA daje spore szanse remisji (czyli zaleczenia, zminimalizowania objawów) i znacznej poprawy stanu zdrowia.
W dietoterapii choroby Hashimoto zastosowanie ma dieta przeciwzapalna, bogata w witaminy, makro i mikroelementy.
Do rzeczy !
PRODUKTY O DZIAŁANIU PRZECIWZAPALNYM:
- orzechy jako źródło kwasów omega 3 o działaniu przeciwzapalnym
- warzywa, szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), warzywa kapustne – zawierają flawonoidy i karotenoidy – silne antyoksydanty
- owoce
- makarony np. z mąki razowej, makaron ryżowy, gryczany, żytni
- nasiona roślin strączkowych
- ziarna, w tym kasze z różnych gatunków zbóż, płatki zbożowe – jako źródło błonnika, witamin i składników mineralnych
- zdrowe tłuszcze: wspomniane orzechy, pestki, nasiona chia, awokado, ryby i owoce morza, oleje roślinne
- herbata zwłaszcza zielona i biała
- sery , wysokiej jakości nabiał, drób, oraz jaja jako źródło pełnowartościowego białka
- zioła i przyprawy mające ogromny potencjał przeciwzapalny: cynamon, imbir, kurkuma, tymianek, bazylia, szałwia, pieprz, chilli
PRODUKTY O DZIAŁANIU PROZAPALNYM
:
- sól
- słodzone napoje i soki
- białe pieczywo, „biały” makaron i inne produkty z mąki pszennej
oczyszczonej
- słodycze
- fast foody i słone przekąski
- wysokoprocentowe alkohole
SUPLEMENTACJA U PACJENTÓW Z CHOROBĄ HASHIMOTO:
Czasami zachodzi potrzeba wzbogacenia diety w niektóre składniki pokarmowe, mikroelementy i witaminy.
Najczęściej stosowane suplementy to:
- witamina D3 – dawka dopasowana do poziomu tej witaminy we krwi
- witamina C
- kompleks witamin z grupy B
- selen
- cynk
- kwas foliowy
- probiotyki
Warto zaznaczyć, że u pacjentów z chorobą Hashimoto bardzo często współistnieją alergie i nietolerancje pokarmowe. Spora część pacjentów cierpi na nietolerancję glutenu, laktozy oraz soi.
Dietę eliminacyjną stosuje się tylko w przypadku potwierdzenia alergii
i nietolerancji wynikami badań laboratoryjnych.
Należy pamiętać, że choroba Hashimoto to nie „wyrok”. Pacjent, który jest dobrze prowadzony przez lekarza endokrynologa oraz dietetyka ma ogromne szanse na wprowadzenie choroby w stan remisji, normalne funkcjonowanie bez dokuczliwych objawów i utrzymanie prawidłowej masy ciała.