Przepisy

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

Chłodnik – typowa, letnia zupa, idealna gdy na dworze upał. Jak sama nazwa wskazuje najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Aby nabrał pełni smaku warto przygotować go dzień wcześniej. Gotowy chłodnik może postać w lodówce nawet do 3 dni.

Zwykle podaje się go z dodatkiem ugotowanego jaja, dodatek sporej ilości pietruszki czy koperku podniesie jego wartość odżywczą. Chłodnik jest zupą niskokaloryczną, bogatą w witaminę C, żelazo, zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Serwowany w upalne dni fantastycznie chłodzi organizm !

Moja receptura na tę pyszną zupę jest następująca:

Składniki :

1 duży pęczek botwinki lub 2 małe

200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

1 pęczek rzodkiewki

2 ogórki małosolne lub kiszone

1 ząbek czosnku

sok z cytryny

500 ml kefiru

500 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

Wykonanie:

Botwinkę z buraczkami należy umyć, liście z łodygami drobno posiekać, buraczki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą lub bulionem, tak aby przykryć warzywa. Dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotować około 15 minut. Odstawić z ognia, zakwasić sokiem z cytryny
i wystudzić.

Do wystudzonej botwinki należy dodać pokrojone w kostkę ogórki
i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlać kefir i jogurt, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można zaserwować tak jak ja z jajkiem, można również dodać awokado lub puree z ziemniaków.

Smacznego!