Chłodnik – typowa, letnia zupa, idealna gdy na dworze upał. Jak sama nazwa wskazuje najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Aby nabrał pełni smaku warto przygotować go dzień wcześniej. Gotowy chłodnik może postać w lodówce nawet do 3 dni.
Zwykle podaje się go z dodatkiem ugotowanego jaja, dodatek sporej ilości pietruszki czy koperku podniesie jego wartość odżywczą. Chłodnik jest zupą niskokaloryczną, bogatą w witaminę C, żelazo, zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Serwowany w upalne dni fantastycznie chłodzi organizm !
Moja receptura na tę pyszną zupę jest następująca:
Składniki :
1 duży pęczek botwinki lub 2 małe
200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki małosolne lub kiszone
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
500 ml kefiru
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Botwinkę z buraczkami należy umyć, liście z łodygami drobno posiekać, buraczki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą lub bulionem, tak aby przykryć warzywa. Dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotować około 15 minut. Odstawić z ognia, zakwasić sokiem z cytryny
i wystudzić.
Do wystudzonej botwinki należy dodać pokrojone w kostkę ogórki
i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlać kefir i jogurt, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można zaserwować tak jak ja z jajkiem, można również dodać awokado lub puree z ziemniaków.
Smacznego!