Taki kolorowy talerz nie tylko działa na zmysły, ale także na nasz organizm.
Zupa krem z dyni to bogactwo beta karotenu, przeciwutleniaczy a dodatek imbiru i ostrej papryki działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Uprażony słonecznik dodaje charakteru i chrupkości, nie mówiąc o zastrzyku tak korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
SAMO ZDROWIE
Mój przepis:
Dynia około 1 kg
ziemniaki – 4 sztuki
marchewka 3 sztuki
cebulka 1 mała sztuka
ząbek czosnku
MASŁO – obowiązkowe, gdy gotujemy warzywa bogate w beta karoten – dodatek tłuszczu zwiększa przyswajalność tego dobroczynnego składnika.
sól, pieprz, imbir mielony, ostra papryka – do smaku.
Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Potem blendujemy i doprawiamy do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik – ile kto lubi i posypujemy nim zupę na talerzu SMACZNEGO