Dieta nie musi być niesmaczna. Zdrowe potrawy są pyszne i przy odrobinie chęci mogą ładnie prezentować się na talerzu.
PRZEPIS NA 2 PORCJE:
- Brokuły – 250 g (0.5 x Sztuka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Bazylia (suszona) – 8 g (2 x Łyżeczka)
- Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
- Makaron penne (pełnoziarnisty) – 140 g (2 x Szklanka)
- Krewetki tygrysie – 150g
- Pieprz czarny mielony – szczypta
- Zmielona papryczka chilli – szczypta
- Sól – szczypta
Czas przygotowania: 20 minut
- Krewetki po oczyszczeniu zamarynuj na około 30 minut w oliwie z czosnkiem i papryczką chilli. Po tym czasie usmaż je na oliwie. Pamiętaj, że 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
- Makaron wrzuć na wrzątek. W połowie gotowania dodaj brokuł.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.
- Dopraw bazylią, pieprzem i solą.
- Dodaj odcedzony makaron, brokuł I krewetki.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.