Przepisy

Szybki i zdrowy obiad – makaron z brokułem i krewetkami

Dieta nie musi być niesmaczna. Zdrowe potrawy są pyszne i przy odrobinie chęci mogą ładnie prezentować się na talerzu.

PRZEPIS NA 2 PORCJE:

  • Brokuły – 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
  • Bazylia (suszona) – 8 g (2 x Łyżeczka)
  • Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 140 g (2 x Szklanka)
  • Krewetki tygrysie – 150g
  • Pieprz czarny mielony – szczypta
  • Zmielona papryczka chilli – szczypta
  • Sól  – szczypta

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Krewetki po oczyszczeniu zamarynuj na około 30 minut w oliwie z czosnkiem i papryczką chilli. Po tym czasie usmaż je na oliwie. Pamiętaj, że 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
  2. Makaron wrzuć na wrzątek. W połowie gotowania dodaj brokuł.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.
  4. Dopraw bazylią, pieprzem i solą.
  5. Dodaj odcedzony makaron, brokuł I krewetki.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.